Szövegműhely

Hogyan emlékezz meg a szeretteidről?

2020. október 29. - Salamon Kitti

November 1. Mindenszentek napja az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés „ünnepe”. Ilyenkor mindannyian beleáramolunk az elmúlás érzésébe, miközben felidézzük azokat a régi szép emlékeket, melyek azokhoz kötnek minket, akik már nem élnek.

A hagyomány szerint ezen a napon kisétálunk a temetőbe és koszorút, virágot teszünk a sírokra. Én úgy gondolom, hogy a megemlékezésnek számos más formája lehet attól függően, hogy ki hogy szeretné megtartani ezt az ünnepet. Most az alternatívák közül hozok néhányat.

photo-1510235444592-b8085c451b20.jpgEsti séta a gyertyafényes temetőben

Ha az érzéseid azt súgják, hogy látogass el a temetőbe, akkor érdemes sötétedés után megtenned. Semmihez sem fogható az a hangulat, amikor a gyertyafényben úszó síremlékek között sétálsz, miközben sokan mások is ugyanezt teszik.

Készülj fel! Öltözz rétegesen, melegen. Novemberben már hűvös van sötétedés után, főleg, ha 1-2 órán keresztül kint vagy. Csizma, harisnya, vastag kabát, sál, sapka – ezekért mind hálát adsz majd, hogy rajtad vannak.

Meghitt beszélgetés a családdal

A temetői sétát nyugodtan skippelheted, ha úgy érzed, hogy te másképp szeretnél emlékezni. Ilyenkor nagyon jól tud esni, ha összeülsz a közeli családtagjaiddal, rokonaiddal egy kicsit nosztalgiázni. Jöhetnek a régi, poros fotóalbumok és a sok évvel ezelőtti sztorik, amiket már vagy ezerszer hallott mindenki.

Készülj fel! Gyűjtsd össze a kedvenc családi történeteidet. Lehet megható, vicces vagy elgondolkodtató, a lényeg, hogy a szeretteidről szóljanak. Keresd elő a régi fotóalbumjaidat – legyen mit nézegetnetek és akár forralt bort is készíthetsz, hogy még hangulatosabb legyen ez az este számotokra.

Emlékezés otthon egyedülalbum.jpg

Ha te úgy érzed, hogy sehova nem szeretnél menni és nem vágysz senki társaságára, akkor maradj otthon és tégy úgy, ahogy neked a legjobb. Csinálj hangulatfényt, nézd át egyedül a fotókat, keresd elő az emlékezetedben a szívednek kedves történeteket.

Készülj fel! Egyedül picivel nehezebb az emlékezés, nosztalgiázás, hiszen az elmúlás érzésének a „súlya” egy az egyben rád nehezedik. Ha te mégis ezt a módját választod a megemlékezésnek, akkor mindenképp legyen nálad zsepi, ha esetleg sírással könnyítenél a szomorúságodon. Esetleg bekészíthetsz magadnak egy kicsit vidámabb könyvet vagy filmet, hogy a szeánsz után visszahozd magad érzelmileg a „normál” szintre.

photo-1532935786775-92dbdd2acc3e.jpgÜnnep az év bármely más napján

Ne érezd kötelezőnek a megemlékezést. Ez a nap csak egy lehetőség, hogy picit megállj és elmélázz azon, hogy az élet nem tart örökké. Ugyanezt bármikor máskor is megteheted, nem kell hozzá november 1-nek lennie. Ha te nem érzed azt, hogy ez lenne a megfelelő idő számodra a nosztalgiázásra, akkor bátran napold el.

Készülj fel! Sokan úgy tartják, hogy ilyenkor illendő kimenni a temetőbe és úgy egyáltalán foglalkozni az ünneppel – akár muszájból is, mert ez a hagyomány. Számíts rá, hogy a családtagjaid, barátaid, ismerőseid rákérdeznek majd, hogy te miért viszonyulsz másképp ehhez a dátumhoz. Ne agyald túl, egy könnyed, picit humoros, de határozott válasz épp elegendő.

logo-kicsi.png

OLVASNIVALÓ. SZERETETTEL. NEKED.

Bízom benne, hogy szívesen olvasod az írásaimat, amik egyenesen a Szövegműhelyből érkeznek hozzád! Ha van kedved, nézz be hozzám a Facebook és Instagram oldalamon is szeretettel várlak.

süti beállítások módosítása