Szövegműhely

4 ötlet, hogyan lehetsz kreatív a mindennapokban

2020. október 07. - Salamon Kitti

A kreativitás fogalma összekapcsolódik a fejünkben a kézművességgel, zenével, versírással, festészettel vagy más művészeti tevékenységgel. Ám, valójában nem kell művészpalántának lennünk ahhoz, hogy kibontakoztassuk a kreatív énünket, hiszen a kreativitás számos formát ölthet.

Gondolkodom, tehát kreatív vagyok...szm-blog-12.jpg

A kreativitás lényegében nem más, mint megszokottól eltérő megoldások kigondolása. Téves a feltételezés, hogy csak bizonyos emberek lehetnek kreatívak, hiszen a gondolkodás képessége eleve magában rejti a kreativitás lehetőségét. Persze, vannak, akik jobban, mások kevésbé fogékonyak az újszerű ötletek kitalálására, de mindannyian képesek vagyunk rá.

Ahhoz, hogy a kreativitás csírája szárba szökkenjen bennünk, dolgoznunk kell magunkon. Egy-egy új ötlet kitalálása ugyanis energiát igénylő feladat, mi pedig alapvetően egy lusta faj vagyunk.

Testünk arra összpontosít, hogy minél kevesebb energiát használjon fel a létezéshez. Ebből adódik, hogy megterhelőnek érezzük, ha semmittevős zombi üzemmód helyett tanulnunk, dolgoznunk, sportolnunk vagy épp gondolkodnunk kell. Ha nem aktivizáljuk az elménket, akkor energiamegtakarítás céljából rááll a sablonszerű gondolatok „gyártására”, amik híján vannak minden újító ötletnek.

1. ötlet neked: Főzz változatosabban!szm-blog-9.jpg

Túllépve a rántott húson és társain vigyél egy kis változatosságot a főzésbe. Kezd el nézni valamelyik főzőcsatornát inspiráció gyanánt vagy keress új recepteket a Nosalty-n. Figyeld a boltokban az újdonságokat, a Lidl-ben például rendszeresen vannak görög, kínai és horvát hetek. Persze, nem csak alapanyagokban lehetsz újító, hanem főzési technikákban is, a grillezést, wokban sütést például próbáltad már?

Mi a haszna számodra? Ne félj az új ízektől, eljárásoktól, hiszen lehet, hogy most találsz rá az új kedvenc ételeidre. Ha vitaminokban, fehérjében, rostokban gazdag fogásokra váltasz, akkor szebb lesz a hajad, körmöd, bőröd. Sőt, ha nagyon belejössz, akkor attól a néhány plusz kilótól is megszabadulsz, ami nyáron felszaladt rád.

2. ötlet neked: Frissítsd fel a ruhatáradat!

A kreativitásod egyik lehetséges megnyilvánulási formája az öltözködésed. Ha már a harmadik X felett jársz, akkor persze, a kényelmes ruhadarabok prioritást élveznek, de ez még nem jelenti azt, hogy mellőznöd kellene minden ötletességet. Válassz egy-két olyan színt, amivel már régóta szemezel, de hordani még nem hordtad őket vagy kísérletezz új fazonnal, anyaggal, mintával. Ha másodkézből vásárolsz (pl. Háda), akkor kockázatmentesen alakíthatod át a ruhatáradat, hiszen egy-egy rossz döntésed is legfeljebb csak pár száz forint mínuszt jelent.

Mi a haszna számodra? Ha nyitott vagy a megszokottól eltérő ruhadarabok viselésére, akkor egészen újszerűvé tudod tenni megjelenésedet. Nőként pedig ez rengeteget dob a kisugárzásodon, aminek hatására sok bókot is bezsebelhetsz ismerős és ismeretlen férfitársaidtól.

3. ötlet neked: Rendezd át a lakásodat!szm-blog-16.jpg

Az élettered átalakítása az egyik legjobb elfoglaltság, amiben kiélheted a benned rejlő kreativitást. Persze, nem kell plafontól padlóig szétkapnod az egész lakást, elég, ha picit átrendezed a dolgozó sarkodat vagy beillesztesz a nappalidba/hálódba egy-egy ötletes kiegészítőt, dekorációt, ami egy kicsit feldobja az összképet.

Mi a haszna számodra? Ha játszol a színekkel, formákkal, akkor egészen különleges hatást érhetsz el. A kreatív élettér pedig nagyon inspiráló tud lenni, a munkában, pihenésben egyaránt hatékonyabbá tesz. 

4. ötlet neked: Szervezz új programokat!

A családdal, barátaiddal menjetek el arra a helyre, amit mindig emlegettek vagy csináljatok valami újat. Voltatok már fallabdázni vagy billiárdozni? Ha épp nincs társaságod, akkor próbáld ki a jógát vagy, ha igazi művészlélek vagy, akkor az élményfestés is biztosan elnyeri a tetszésedet. Ha te alapból mindig jössz-mész, akkor tegyél próbát a kuckózással, olvass, meditálj vagy alkoss valamit otthon.

Mi a haszna számodra? Az új programok új élményeket hoznak az életedbe, amik kicsit kimozdítanak a komfortzónádból és egészen más perspektívában láttatják veled az életet. Ha bentről mozdulsz kifelé, akkor építheted a magán és szakmai jellegű kapcsolataidat, ha kintről befelé, akkor szépen elrendezheted a belső dolgaidat.

logo-kicsi.png

OLVASNIVALÓ. SZERETETTEL. NEKED.

Bízom benne, hogy szívesen olvasod az írásaimat, amik egyenesen a Szövegműhelyből érkeznek hozzád! Ha van kedved, nézz be hozzám a Facebook és Instagram oldalamon is szeretettel várlak.

süti beállítások módosítása