Szövegműhely

Jogosak-e a KATA módosítás elleni tüntetések?

2022. július 15. - Salamon Kitti

chris-slupski-lehpd4jq_cu-unsplash.jpgKedden rendkívüli eljárás keretében megszavazták a KATA adózás módosítását, ami a tervek szerint szeptember 1-től érvénybe is lép. Ezzel lényegében „kinyírták” az adózási formát, ami nem kevesebb, mint 4-500.000 embert érint.

Azóta minden este tüntetések zajlanak Budapesten, a tüntetők többek között az Oktogont, a Nyugati teret és az Erzsébet-hidat is elfoglalták ezzel akadályozva a forgalmat, de a Lendvai utcában, a Fidesz székházánál, sőt még a várban is meneteltek.

„Jól is van ez így! – vélekednek sokan, akik azt hiszik, hogy a Katások adócsaló milliomosok, akiknek derogál a munka. De vajon tényleg ez az igazság?

Persze tény, hogy az adózási forma sok visszaélésre adott okot. Például, mert a cégeknek sokkal inkább megérte Katásokat alkalmazni és kifizetni helyettük a havi fix 50.000 ft adót, mintsem felvenni őket alkalmazottnak. Vagy, hogy sokan voltak, akik kimaxolva az adókeretüket havi 1 milliós bevétel mellett is csak ennyi adót fizettek.

De mi a helyzet a többiekkel?

Például az egyetemistákkal, akik a tanulmányaik mellett úgy döntöttek vállalkozni kezdenek, hogy legyen pénzük finanszírozni a megélhetésüket. Vagy azokkal a szabadúszó művészekkel (grafikusokkal, illusztrátorokkal, írókkal stb.), akik nem feltétlenül a milliós bevételért indítottak vállalkozást, hanem azért, hogy robotolás helyett alkothassanak? Vagy azokkal a tanárokkal, orvosokkal, kézművesekkel, akik mellékállásban vállalkoznak és természetesen cégeknek is számláznak?

Igazából bármelyik szektort említhetném, hiszen még egy vállalkozásban dolgozó takarítónő is számláz lakóházaknak, bankoknak, ha ott takarít. Egy villanyszerelőnek, fodrásznak, coachnak, jógaoktatónak és szinte bármilyen szakmában dolgozónak adódhat olyan megrendelése, amikor cégeknek állít ki számlát.

Ennek most vége. Függetlenül attól, hogy becsületesen éltünk a Kata adózás lehetőségével vagy sem.

Szóval igen, lehet, hogy sokan visszaéltek vele, de NEM mindenki. Vannak, akiknek ez volt az egyetlen módja arra, hogy kiszakadjanak a mókuskerékből és vállalkozás formájában a szenvedélyüknek élhessenek. Vagy legalábbis kezdjenek az életükkel valamit, de most ennek lehetőségét is elvették tőlük. 

És nem csak ez a felháborító, hanem az egésznek a módja, ahogyan ezt kivitelezték. Érdekes módon 10 év alatt semmit sem tettek azért, hogy a visszaéléseket, az általuk most elfogadhatatlan igazságtalanságokat kiszűrjék, büntessék, holott eddig is tudtak róla. De most hirtelen 2 nap alatt nagyon fontossá vált, hogy áttolják a parlamenten a drasztikus módosításokat ráadásul úgy, hogy az átállásra mindössze 50 (!) napot hagytak.

Engem is érint a változás, szövegíróként ugyanis szabadúszó vagyok, 100%-ban céges ügyfelekkel. Persze hallottam ezt-azt, hogy hozzá akarnak nyúlni az adónemhez és számítani kell a változásokra. De azt álmomban nem gondoltam volna, hogy egyik napról a másikra azon kell majd gondolkodnom, hogy hogyan tudom tovább működtetni a vállalkozásomat és mit csinálok, ha ez nem fog sikerülni.

Amikor meghallottam a hírt, konkrétan nem kaptam szikrát.

Főleg, hogy hihetetlenül kevés időnk van arra, hogy végiggondoljuk a lehetőségeinket, beszéljünk egy könyvelővel, aki tételesen elmondja, hogy mivel jár például az adónemváltás vagy ha úgy döntenénk, akkor a cégalapítás.

Közben zárjuk le a folyamatban lévő projektjeinket, együttműködéseinket, köztük azokkal az ügyfeleinkkel, akik lehet, hogy szintén Katások és még ők sem tudják mihez fognak kezdeni. Bármelyik alternatívát is választjuk, több adót kell fizetnünk, szóval át kell gondolnunk az árainkat is, hogy ezek után mennyiért éri meg egyáltalán vállalkozni. Ha megéri egyáltalán. Ha nem, akkor mehetünk vissza alkalmazottnak, ami azt jelenti, hogy másfél hónap alatt kereshetünk magunknak alkalmazotti állást. Nyilván nagyon eredményesen.

Mindezt a nyár közepén úgy, hogy lehet sokan most készülünk nyaralni menni.

Szóval én azt gondolom, teljes mértékben jogosak a tüntetések, mert ezt másképp is le lehetett volna zongorázni. Sokkal humánusabban, átgondoltabban, hogy legyen időnk átgondolni a lehetőségeinket és felkészülni a változásokra. De nem, mert ezt most azonnal le akarják erőszakolni a torkunkon.

A kérdés csak az, hogy hagyjuk-e nekik vagy egymással összefogásban, mindannyiunk érdekeit képviselve kiállunk magunkért és azért, ami miatt vállalkozni kezdtünk! 

süti beállítások módosítása