Szövegműhely

Itt az ősz, s vele a piteszezon is jő!

2020. szeptember 09. - Salamon Kitti

Ahogy beköszön az ősz, mindenhol pitét lát az ember lánya, simától a rácsoson át a morzsásig. És persze mindegyikben ott virul valamilyen szemet gyönyörködtető gyümölcs – meggy, szilva, cseresznye, netán barack. Eme szépséges finomság láttán még annak is megjön a kedve a pitekészítéshez, aki nem egy kimondott konyhatündérlány. Így voltam ezzel én is, úgyhogy most jöjjön a pitesütés „egyszer egy” módra

A pitesütés ökölszabálya

photo-1495480137269-ff29bd0a695c.jpgA pitetészta három fő összetevője a liszt, a vaj és a cukor. Ezeket mindig 3-2-1 arányban mérjük ki. Fontos, hogy az alapanyagokat hidegen dolgozzuk össze, hideg kézzel, hideg felületen. A kezedet hideg vízzel tudod lehűteni, az összedolgozáshoz pedig használj üveglapot, amit előtte picit tegyél be a hűtőbe.

A pitetészta gyúrás nem egy ráérős futam, ha ugyanis nem iparkodsz vele, akkor a kezed melegétől felmelegszik a vaj, a tésztád pedig szétesik.  

Sietősen gyúrd, s hagyd pihenni

Ahogy már említettem, a pitetészta hozzávalója a liszt, vaj, cukor megfelelő arányban, plusz a tojás és egy pici só. A liszttel és a sóval kezdünk, majd hozzáadjuk a darabokra kockázott hideg vajat és addig morzsolgatjuk őket, amíg kellően morzsás állagú lesz. Hozzáadjuk a cukrot és a villával enyhén felvert hideg tojást is. Sietősen összegyúrjuk, még mielőtt felmelegedne a vaj, majd folpakba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe pihenni egy fél órát. Ha nem sürgős, hogy a pite 1 órán belül a szádban landoljon, akkor még jobb, ha 1-2 órát bent hagyod, hogy szépen le tudjon hűlni.

photo-1596966531124-a4429d713a07.jpgSzép kerek legyen, a piteforma széléig érjen

A hűtőből kivett tésztát 10 perc várakozási idő után szép kerek alakúra nyújtjuk, hogy pont a piteformánk széléig érjen. A tészta hidegen tartása miatt javasolt alá és fölé is tenni egy-egy darab folpakot, s így nyújtani. Ez azért is jó, mert könnyen alá tudsz nyúlni, amikor átemeled a formára. A tészta alját alaposan szurkáld meg egy villával, hogy a sütés során keletkező gőz el tudjon távozni.

Így most már készen is vagy a pitetésztáddal, már csak rá kell tenned a "rávalót" és meg kell sütnöd.

Pitetölteléked legyen kedvedre való

Elérkeztünk a pitesütés kreatív részéhez. Igazából bármilyen gyümölcsöt beletehetsz, amit épp megkívánsz. A legjobbak persze az idénygyümölcsök, például őszibarack, szilva, áfonya, de megértelek, ha te inkább meggyeset, cseresznyéset vagy epreset készítesz. Bármelyik gyümölcsöt is választod, a technika nagyon egyszerű. Mosd meg őket, a magosakat magozd ki, a keményebbeket (pl. alma, körte) reszeld le és alaposan nyomkodd ki, majd szépen pakold rá a pitetésztádra. Végezetül a pitéd tetejét öntsd le víz és tojás vagy tej és tojás keverékével. Megvan, hogy melyik gyümölcshöz milyen aroma illik, a legtöbb citrommal és a fahéjjal megbolondítva is nagyon finom, így picit ezekből is tehetsz az "öntetbe".

Ha egy extra ropogós réteget szeretnél varázsolni rá, akkor a pitédet szórd meg egy evőkanálnyi durvaszemű nádcukorral.

Pitéd akkor jó, ha szép aranyló

A gyümölccsel megpakolt pitédet előmelegített sütőbe tedd, majd türelmesen süsd legalább fél óráig. Akkor jó, ha a gyümölcsök szépen összesülnek rajta, tésztája pedig aranybarnává válik. Kellemesen melegen, langyosan is hidegen is nagyon finom, ha pedig igazi hedonista vagy, akkor egyél hozzá egy-két gombóc fagylaltot.

Inspiráció gyanánt - az enyém így sikerült :)

pitem-8.jpg

Ezt sütöttem - egyszerű szilvás pite.

logo-kicsi.png

OLVASNIVALÓ. SZERETETTEL. NEKED.

Bízom benne, hogy szívesen olvasod az írásaimat, amik egyenesen a Szövegműhelyből érkeznek hozzád! Ha van kedved, nézz be hozzám a Facebook és Instagram oldalamon is szeretettel várlak.

süti beállítások módosítása