Íme, a személyes sikerem “csodareceptje”

2020. május 16. - Salamon Kitti

275-ake6267-jj.jpg

Nemrég csatlakoztam egy közösségi csoporthoz, és lehetőséget kaptam arra, hogy bemutatkozzam. Hogy elmondjam, ki vagyok, mivel foglalkozom, milyen utat jártam be eddig. Aztán a posztom alá érkezett egy kérdés, hogy az évek alatt hogyan sikerült elérnem, hogy szövegíróként vállalkozó legyek? Kvázi, mi a sikerem titka? 

Ezen jót mosolyogtam magamban, titokról ugyanis szó sincs. :) Úgy gondolom, hogy az eredményeimet a mai napig is a személyiségemnek köszönhetem. Hogy egy olyan különleges lelkületet kaptam a teremtőtől, ami vágyik a kibontakozásra, az önkifejeződésre. Ehhez pedig egy kreatív, megoldásfókuszú gondolkodásmód társul, ami átsegít minden nehézségen, és továbbvisz akkor is, amikor göröngyös az út. 

A kezdetek kezdetén vala a blogger kislány 

A sokéves fiókírás után blogírásba kezdtem, hogy megosszam a gondolataimat a nagyvilággal. Ez volt a legegyszerűbb módja, de amilyen könnyűnek tűnt, olyan "súlyossá" vált. Mivel sok minden érdekelt, ezért sok mindenről írtam, de valahogy nem állt össze a kép, és emiatt céltalan volt az egész. Többszöri nekifutás után sem éreztem azt, hogy a blogom igazi "szeretem-projekt" lenne. Bennem volt a hiányérzet, ami arra sarkallt, hogy más utat találjak az írói énem kibontakoztatásához. 

A meseírásban is kipróbáltam magam 

Egyszer csak puff, jött a semmiből egy szikra, ami a meseírás felé terelt. Elkezdtem keresgélni a meseíró pályázatok között, így találtam rá a Szitakötő folyóiratra. Ez egy olyan lap, amit rendszeresen felhasználnak egy országos kreatív gyermeknevelési programban. A mesék különleges stílusa, illetve a mögöttük álló tudatos edukációs jelleg miatt első perctől éreztem a bűvös kapcsolódást. Szóval írtam egy mesét, jelentkeztem a pályázatra, és izgatottan vártam a választ. Majd’ eldobtam a hajamat, amikor kiderült, hogy a munkámat kiválasztották, és a következő számban megjelentetik. Ez volt az első olyan mérföldkő, amikor visszaigazolást kaptam az élettől, hogy nekem dolgom van az írással.

Képbe került a marketing szövegírás 

Az ingyen íráshoz már nem éreztem különösebb motivációit, így aktívan kutattam a lehetőséget, hogyan kereshetnék pénzt az írással. Egy nagy hazai marketing cég épp felvételt hirdetett, miszerint tehetséges embereket keresnek, akik szeretnek és tudnak is írni. Nem ragaszkodtak foggal-körömmel a referenciához, és az sem volt baj, ha az ember kis zöldfülű volt. Nem ez alapján ítélték meg a jelentkezőket, sokkal fontosabb volt az, hogy kinek milyen a személyisége, a hozzáállása, na meg a helyesírása. Nekem ez pont kapóra jött, és lényegében ekkor indultam el a szövegíróvá válás izgalmas útján.

Bátor szívvel a saját utamra léptem

A tehetségemnek, kitartásomnak és írás-szeretetemnek köszönhetően elindultam felfelé azon a bizonyos képzeletbeli ranglétrán. Eleinte a szövegírás csak mellékkereset volt, aztán egyre több projektben vettem részt. Folyamatosan kaptam a dicsérő szavakat, az ügyfelek pedig ragaszkodtak ahhoz, hogy én írjam a szövegeiket. A munkáim megsokszorozódtak, ami azt eredményezte, hogy szinte reggeltől estig írtam, még a munkahelyemen is, amikor  épp üresjáratban voltam. Közben más megbízókat is sikerült találnom, ami elég bátorságot adott ahhoz, hogy beleugorjak a mélyvízbe, hogy legyőzve minden kishitűségemet otthagyjam a biztos állásomat, és szabadúszó szövegíróként vállalkozó legyek. 

Tartalomalkotás a Szövegműhelyben 

Amikor eljutottam oda, hogy igazi vállalkozóként tudjak gondolkodni, akkor világossá vált, hogy ügyfélszerzés céljából szükségem van egy weboldalra, illetve a közösségi felületeken is láttatnom kell magam, mint szövegíró. Így született a Szövegműhely, a "szeretem-projektem". Amióta a meseírást is kapcsoltam hozzá, azt mondhatom, hogy benne van minden, ami én vagyok, szemernyi hiányérzet nélkül. Építő személyiség lévén még sok tervem van a jövőre nézve, de a stabil, megingathatatlan alapokat sikerült megteremtenem.

És akkor a történetem tanulsága

Azt gondolom, hogy az élet tele van lehetőségekkel, amik hozzásegítenek minket a céljaink eléréséhez, nekünk csak meg kell találnunk őket. Jó lenne, ha a siker varázsütésre történne, de ahhoz, hogy eljussunk oda, ahova tartunk, folyamatosan változnunk, formálódnunk, fejlődnünk kell. Ez az út sokszor nehéz, bonyolult és fárasztó, ráadásul tele van kerülőkkel, zsákutcákkal, buktatókkal, de a lényeg, hogy a pillanatnyi kudarcok, átmeneti nehézségek ellenére se adjuk fel. Időnként persze lehet és kell is szusszanni, láblógatós napokat tartani, de aztán tovább kell haladni, ha csak egy arasznyival is. Végső soron mindig a tapasztalás szüli a tudást, éppen ezért elkerülhetetlen, hogy néha-néha hibázzunk, de éppen a saját kis hibáink által leszünk egyre jobbak és jobbak. 

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Megszólalt a hang a fejemben, az életem pedig megváltozott

szovegmuhely-csend.jpg

Kevés dolog van, ami annyira magától értetődő, mint a csend. Sokan menekülnek előle, próbálják elnyomni, távol tartani maguktól. Én mindig is szerettem ellenni a csendemmel, de azóta még értékesebb lett, amióta elvesztettem - ki tudja, talán örökre.

A csend gyermeke vagyok

Már kislány koromban is elvonultam a zajongó gyerektömegtől, hogy magam legyek - csak úgy, mert jól esett.  Olyankor azt játszottam, hogy én vagyok a világmegmentő amazon, aki kardját forgatva leverte az ellenségeit, vagy épp a szépséges hercegnő, aki megmentette a szerelmét. (Nem tudom miért, mindig a megmentő szerepét osztottam magamra. :) ) Csak a fantáziámon múlt, hogy mivé alakítom a csendet, ami körülvesz, hogy mit töltök bele, hogyan teszem színessé. Ez később, felnőtt koromban sem változott.

Aztán egyszer csak vége szakadt. Tisztán emlékszem, hogy ott ültem a lakásban egyedül, szövegíró mivoltomban dolgoztam, épp az öngyógyító terápiákról szóló blogbejegyzést írtam, amikor is arra lettem figyelmes, hogy hallok egy hangot. Sistergő volt, mint a tévében az adásszünet. Felálltam, elkezdtem járkálni a nappaliban, átmentem a másik szobába, de a hang velem maradt. Akkor tudatosult bennem, hogy nem kívülről jön, hanem belülről. Hogy egyedül csak én hallom.

Életem a hanggal a fejemben

A “majd elmúlik” gondolatból “el kell, hogy múljon, az nem lehet, hogy ez örökre így marad” gondolat lett. Teltek a napok, a hetek, a hónapok, a hang pedig csak nem akart szűnni. Az első három hónap maga volt a pokol. Nem tudtam koncentrálni, nem tudtam dolgozni, és ami a leginkább fájt, nem tudtam pihenni. Amikor este minden elcsendesedett körülöttem, sokkal erősebben hallottam ezt a szörnyen idegen hangot, aminek minden apró rezgéshullámát elemezni kezdtem. Napközben sem voltam önmagam, egyszerűen csak léteztem, és egyre csak az járt a fejemben, hogy “miért történik ez velem?”.

Mindig is hittem a jelekben, hogy ha valami rossz történik velünk, akkor annak oka van, hogy egy felsőbb erő így akarja felhívni a figyelmünket valamire. Úgy gondoltam, hogy a fülzúgás is egy ilyen üzenethordozó jel, ami, ha betölti a szerepét, akkor eltűnik az életemből. Elkezdtem orvostól orvosig járni. Voltam háziorvosnál, fül-orr gégésznél, szemésznél, kardiológusnál. Minden eredményem rendben volt, aminek persze örülnöm kellett volna, én mégis azt kívántam bárcsak lenne már valami “hiba a gépezetben” - persze javítható -, hogy kiderüljön, mitől zúg a fejem. Hogy kapjak rá egy gyógyszert, hogy visszaálljon az életem a régi kerékvágásba. Nem így történt.

Az orvosok nem tudtak segíteni rajtam, ugyanis az orvostudomány mai állása szerint a fülzúgás, hivatalos nevén tinnitus nem betegség, hanem tünet. A vérkeringési problémáktól kezdve, a stresszen át, mondhatni bármi okozhatja, de az esetek nagy részében nincs rá magyarázat, egyszerűen csak van. Hihetetlen, mi?

Már 8 hónapja, hogy én és a sistergő hang együtt élünk a fejemben. Most is hallom, velem van nappal, s éjszaka. Nem azt mondom, hogy barátságban vagyunk mi ketten, de már elkezdtünk összeszokni. Néha van, hogy lehalkul, olyankor mindig megörülök, és azt gondolom, “na talán most majd elmúlik", aztán pár nap múlva ismét felerősödik. Ha nagyon nem bírom, akkor iszok egy nagy bögre citromfű teát, zenét hallgatok, vagy kimegyek sétálni, hogy a városi zaj elnyomja ezt az állandó szólamot. Van, hogy elég jól viselem, van, hogy nehezebben, és olyan is van, hogy legszívesebben csak megállás nélkül sírnék, és gyászolnám a fülzúgás előtti életemet.

A kapcsolódás egy biztos pont

A lelki feldolgozásban sokat segít a közösségi Facebook csoport, ahol mi, fülzúgósok meg tudjuk osztani egymással az érzéseinket. Mert csak mi értjük igazán, hogy min megy keresztül a másik. Megdöbbentően sokan vagyunk, akik magányosan szenvedünk az idegen hanggal a fejünkben. Vannak, akiknek idővel minimálisra halkul, vagy teljesen megszűnik, de olyanok is vannak, akiknek már 10-20 éve megy az elviselhetetlen zenebona a fejükben. Nekünk a remény az egyetlen kapaszkodónk, a gondolat, hogy egyszer csak visszakapjuk azt, amiről azt gondoltuk, elveszíthetetlen. 

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Ássam el magam? Én most nem tudok pozitívan gondolkodni

szovegiras-kep.jpg

A pozitív gondolkodás a 21. század “terméke”. Eljutott a tudatunk szintjéig, hogy az optimizmusban erő lakozik, ami által számunkra kedvező irányba terelhetjük az életünket. A magánéletünkben, a munkánkban, sőt még az önmagunkkal folytatott kapcsolatunkban is pozitív változást érhetünk el, ha tudatosan arra törekszünk, hogy “jól gondolkodjunk”. De mi van akkor, ha ez most nem megy? 

Nem csak egy lehetőség, hanem kötelesség?

A pozitív gondolkodásra való törekvés egyfajta életfeladattá nőtte ki magát. Persze tök jó, ha tényleg mindenben próbálod meglátni a jót, a baj ott kezdődik, amikor ezt nem belső késztetésből, őszintén teszed, hanem mesterkélten, csak a külvilág hatására, mert úgy érzed, neked is így kell tenned. Közben meg ott sírsz, ahol senki nem lát. Ez a "gondolkodj pozitívan" dolog már szinte kötelesség, társadalmi elvárás, ami egyre inkább a “nehogy negatívan gondolkodj” üzenetbe fordul át.

Mert hát, ha nem gondolkodsz optimistán, akkor sikertelenségre, boldogtalanságra vagy ítélve, és jóformán el is áshatod magad - mondja ki az íratlan dogma. Ha nem akarsz egy nagy rakás mihaszna lúzer lenni, márpedig nem akarsz, mert Isten nem ezért fecsérelte beléd az idejét, energiáját, akkor immáron kezdj el pozitívan gondolkodni, de rögvest!

Főleg most, amikor szar a helyzet, és várhatóan egyre szarabb lesz...főleg most nem engedheted meg magadnak az önsajnálatot. Hogy negatív vízióid legyenek, hogy azon görcsölj, miből fogod kifizetni a számláidat, hogy meg tudod-e tartani a munkahelyedet, a vállalkozásodat, és úgy egyáltalán miből futja majd kenyérre. Itt van az otthonlét nyomasztó érzése is, a személyes kapcsolódások hiánya, a létközösségek egy helyre szorulása, az új élethelyzetek adta problémák megoldásának a súlya, s a félelem, hogy vajon ránk és a szeretteinkre milyen hatással lesz a megfertőződés. Egyszerűen az, hogy negatívan gondolkodj erről a helyzetről nem opció.  Kimondva, kimondatlanul is ez a mögöttes tartalma azoknak a posztoknak, bejegyzéseknek, amik most erősen, szinte már erőszakosan nyomatják a pozitív életérzés hullámot. 

pozitivgondolkodas.jpg

Ha meglincselnek sem kell optimistának lenned 

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulhatsz az életben: semmit sem kell csinálnod, ha nem akarod, ha úgy érzed, nem jó neked. Mindig van választásod, döntési lehetőséged. Ha szomorúságot, félelmet, bizonytalanságot érzel, nem kell elnyomnod magadban. Néha jó csak úgy elmélázni, töprengeni azon, hogy most mi történik a világban, hogy mi történik bennünk. Hogy mik nyomasztanak minket, hogy milyen félelmeink vannak, hogy milyen - ne adj Isten - negatív gondolataink vannak. 

Érdemes lehet ezekről nem csak gondolkodni, hanem leírni, aztán elemezgetni, felhasználni, mint egy térképet arra, hogy jobban megismerd magadat. A jó-rossz pólusa, s annak ezernyi apró köztes darabja az életed mozgatórugói. Néha tényleg a legnehezebb időszakokból tanulhatsz a legtöbbet, és nem azért, mert mindenáron pozitív gondolkodásra erőlteted az agyadat. Sokkal inkább azért, mert érzelmileg, gondolatilag ilyenkor tudsz a legmélyebbre merülni, feltérképezni a lelked, tudatod azon zugait, amik máskor talán előtted is rejtve maradnak - persze csak ha megengeded magadnak, és nem akarod mindenáron a "jó" felé fókuszálni a figyelmedet. 

Engedd meg magadnak az érzéseidet 

Az érzéseid csak a tiédek. Azért kapod őket, hogy meg tudd élni az emberi mivoltodat. Hogy megismerd a külső hatásoktól, elvárásoktól lecsupaszított, saját belső énedet, és rájöjj, mi végre vagy a földön. Ez pedig nem történhet meg, ha bizonyos hatásokat, érzelmeket teljesen kizársz az életedből. Ami jön, azt engedd be, még akkor is, ha nem épp az, amire számítottál, amire vágytál. Fogd fel úgy, mint lehetőséget a tanulásra, az önfejlesztésre, az életed, céljaid újragondolására. 

A lényeg az egyensúly fenntartása. A negatív érzelmeidet éld át, majd pedig engedd az útjukra, napokon, heteken keresztül ne süppedj bele a "minden szar" életérzésbe. Ha jól esik, olvass motivációs idézeteket, pozitív gondolkodásra buzdító írásokat, de ne érezd azt, hogy a jóra való fókuszálás egy kötelező feladat, amit ha nem tudsz teljesíteni, akkor selejtes vagy. Ez egy jó dolog, és ahogy a saját bőrödön is megtapasztalod, őszintén, belülről fog jönni az erre való vágy, igény. Addig pedig bőven elég, ha beirányzod az önsajnálat és a csillámpónis "minden szuper, még akkor is, ha nem" életérzés közötti állapotot.

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Így rakd rendbe magad odabent naplóírással

pexels-photo-3363111.jpeg

A naplóírás igazi öngyógyító terápia, amit ha rendszeresen csinálsz, akkor a lelki világodon, közérzeteden, az önmagaddal való kapcsolatodon is megtapasztalhatod a jótékony hatásait. Persze mint mindenhez, ehhez is kell energia, hiszen a szavak nem vetődnek maguktól a papírra - ehhez te is kellesz. Ha rögtön 5 ok is eszedbe jutott, hogy te miért nem fogsz soha naplót írni, akkor én most elmondom, ezek miért nem lehetnek gátló tényezők.

Miért jó neked a naplóírás?

- igazi énidős tevékenység, hiszen írás közben csak magadra és a lelki-szellemi jólétedre fókuszálsz

- kikapcsol, ellazít, feltölt, sőt, ha közben finom illatokat, zenét és hangulatvilágítást is csinálsz, akkor tökéletes meditációs elmélyüléssé válhat

- segít rendszerezni a gondolataidat, helyére tenni azokat "gócpontokat", amikkel nem tudsz mit kezdeni

- fejleszti az íráskészségedet, pár hét és igazi J.K. Rowling lehet belőled :)

- a gondolataid, érzelmeid lejegyzetelése segít önmagad mélyebb megértésében, a sajátos jellemvonásaid elfogadásában

- ha jobban megismered a mozgatórugóidat, problémáidat, vágyaidat, akkor sokkal tisztábban láthatod azt is, hogy merre érdemes beirányoznod a belső iránytűdet

- a kinti-benti történeteid lejegyzetelése idővel egy komplett emlékgyűjteménnyé nő, ami évek múlva felbecsülhetetlen kincset ér majd

- az idő egy adott pontjában mindig vissza tudod nézni, hogy érzelmi, gondolati síkon honnan indultál, hol vagy most és hova tartasz 

Egy szép idézet, ami jól összefoglalja a jelentőségét:

"A naplóírás - életünk múló eseményeinek számbavétele, az okok-okozatok keresése, mintha az életen átvonuló lábnyomokat követnénk - a lélekgyógyászat fontos eszközévé vált. De elsősorban alkotó tevékenység, és gyakorta szórakoztató. A naplóírás ősi és önmagunknak szóló feladvány: meg tudjuk-e őrizni az időt? Olyan, mint virágot préselni, bort érlelni. Ha ma kevés időt rászánsz, később élénkebb képet kapsz belső életed eseményeiről, mintha fényképek százai készültek volna rólad." (Anna-Maria Dell'Oso)

És akkor jöjjenek azok a fránya okok, melyek gátat vetnek annak, hogy elkezdd, vagy ha már elkezdted, akkor folytasd a naplóírást, és persze - ahogy ígértem - hozom a hozzájuk tartozó kontráimat is, amikkel bebizonyítom, hogy ezek közül egyik sem akadályozhat meg az írásban. 

"Ó, nincs nekem erre időm!"

A leggyakoribb ürügy, ami elhangozhat. Még annak ellenére is, hogy tudod: arra van időd, amire szeretnéd, hogy legyen. Amire nem jut, az valószínűleg nem olyan fontos, és valahol a rangsor végén kallódik a többi dolog mögött. Néha azért fel-felsejlik és olyankor ráaggatod a “meg kéne csinálni” vagy “neki kéne állni” címkét, de aztán hamarosan újra homályba vész, hisz erre még ráérsz. Mondjuk holnap, a jövő héten vagy jövőre, de tulajdonképpen a soha napján találóbb lenne. Ha az van a fejedben, hogy a naplóírás időigényes tevékenység, az meg csak egy téves rögeszme. Elég lehet akár 10-15 perc is, hogy pár mondatban összegezd a napod legfontosabb eseményeit. Néha elég az is, ha csak azokat a szavakat jegyzed fel, melyek a leginkább jellemzik az elmúlt 24 órádat.

"Semmi kedvem nincs hozzá."

Ez valóban nyomós érv, de azt tekintve, hogy mennyi pozitív energiát szabadíthat fel benned az írás, érdemes azért megpróbálnod kedvet csiholni hozzá. Rajzold tele, színezd ki, rakd tele képekkel a lapokat, de néha az is elég, ha szimplán jól választod meg a noteszt, amibe írsz. Mindegy, hogy napocskás, nyuszis vagy pöttyös, a lényeg, hogy olyan legyen kívül, és olyanra csináld belül, amit aztán szívesen veszel elő, és amire nem úgy gondolsz, hogy “basszus, már megint írnom kell abba a szarba.” Ez nem egy nyűg, hanem egy kellemes és nem mellesleg hasznos időtöltés, ami segít abban, hogy jobban megismerd önmagad és átlásd a céljaidat, vágyaidat.

pexels-photo-3363098.jpeg

"Velem úgyse történik semmi."

Az, hogy “semmi” nagyon szubjektív fogalom, ráadásul nincs kőbe vésve, hogy csak az extrém sportolók vagy a világvándorok írhatnak naplót, mert csak az ő mindennapjaik elég érdekesek. Ez a te életed, légy hálás érte, értékeld és igenis tartsd fontosnak mindazt a sok-sok jó és kevésbé jó dolgot, ami benne történik. Minden apróság számít, hiszen sokszor azok gátolnak meg a céljaidhoz vezető úton. Érdemes hát feltérképezni őket, hogy tisztában legyél azzal, min lenne érdemes változtatnod, hogy végül eljuthass oda, ahova tartasz. Sokszor éppen ezeknek az apróságoknak a számba vétele segít közelebb jutni az álmaidhoz. Nyomós okod van tehát lejegyezni minden egyes apró-cseprő dolgot, ami veled történik, vagy épp nem történik.

"Áhh, én nem tudok jól fogalmazni."

Nem is kell. Ez a te egyszemélyes naplód, ha nem akarod, nem kell megmutatnod senkinek. Elég, ha röviden, tömören, lényegre törően írod le az eseményeket. Ráadásul néha a képek sokkal többet mondanak a szavaknál, ez esetben pedig nem is kell nagy fogalmazóképesség, elég, ha feljegyzed a dátumot és esetleg a hely nevét, ahol készült a kép. Ha mindenképpen szeretnél írni is valamit, akkor jegyezd fel, amit érzel, amit gondolsz azzal kapcsolatban, ami éppen foglalkoztat. Ne törődj vele, hogy az irományod nincs bekezdésekre tagolva vagy hogy hiányzik a frappáns bevezető, és a tökéletes lezárás, a lényeg, hogy írj, írj, írj. Mint minden mást, az írást is gyakorolni kell ahhoz, hogy jól menjen. Ha kitartó vagy, és minden nap foglalkozol a naplóddal, hidd el, egyre jobban ki tudod majd fejezni magad.

"Nem tudom szépre csinálni."

Még szerencse, hogy nem napló szépségversenyre indulsz vele. Persze tudom, a neten szebbnél szebb megoldásokkal lehet összefutni, normális, ha te is olyat vagy legalábbis azokhoz hasonlót szeretnél kreálni. De miért is? Hogy aztán majd büszkén mutogasd az unokáidnak, hogy milyen érdekes életet éltél, ráadásul szórakoztatótan is írtál róla, és még a naplód is csillivilli volt? Nem ez az elsődleges cél, kivéve, ha bestseller könyvet készülsz írni az életedről, minden más esetben elég ha csak félig tökéletesre sikerül. Sőt néha az is bőven megteszi, ha lefekvés előtt lejegyzel két-három mondatot, ami éppen eszedbe jut. Majd másnap kifejted bővebben, amikor több időd, kedved, energiád lesz hozzá, vagy egyszerűen csak úgy hagyod, remélve, hogy a jövőbeli éned ki tudja silabizálni, hogy vajon mire is gondoltál akkor. :) Ha képeket is teszel bele, azoknak sem kell egytől egyig művészien megszerkesztettnek lenniük, hiszen a való élet sem az.

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

A bezártság, mint próbatétel a párkapcsolatban

szovegmuhely-kapcsolat.jpg

Ebben a vészterhes időben most mindannyian beszorulunk a négy fal közé, ami valljuk be elég nyomasztó tud lenni. Még akkor is, ha nincs gyerek a háznál, csak ketten vagytok az amúgy elég tágas kecóban, és egyébként teljesen idilli sztájlban működött a kapcsolatotok – eddig. Most viszont mintha valami megváltozna a 7/24-es együttlét miatt, amikor is konkrétan nonstop egymás nyakán ültök.  

A távolság úgy kell, mint a levegő

A tér az egyik legerősebb vonzóelem két ember között, akik szeretik egymást. Nem hiába mondják, hogy a távolság a kis tüzeket eloltja, a nagyokat még nagyobb lángra lobbantja. Persze nem arról van szó, hogy ideális esetben te Sopronban laksz, a párod meg Nyíregyházán, és csak szökőévente egyszer találkoztok, közben meg durván nyomjátok a chatszexet...

Sokkal inkább arról, hogy a közös programjaitokon kívül vannak olyan elfoglaltságaitok is, amikben külön-külön vesztek részt. Na nem azért, hogy direkt kihagyjátok belőle a másikat, hanem azért, hogy egymás nélkül is érvényesüljetek, hiszen attól, hogy párkapcsolatban éltek, önálló személyiségek vagytok, akiknek szüksége van arra, hogy ki-ki a maga érdeklődési területén sikereket érjen el. Plusz tök jó dolog, ha egymás legjobb barátai vagytok, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne igényetek a bandázásra - mármint egymás nélkül.  

"Mi van, a koronavírus miatt szakítani fogunk?"

A bezártságnak, vagyis inkább összezártságnak két kimenetele lehet. 

Az egyik: nem foglalkoztok a dologgal, “ahogy esik úgy puffan” alapon megvárjátok, amíg tényleg agyf*szt kaptok egymástól, és a légzésnehézségekkel járó koronavírus is jobb alternatívának tűnik, mint még egy együtt töltött nap az önkéntes karanténban. 

A másik: foglalkoztok a dologgal, leültök megbeszélni, hogyan legyen ezután, kitaláltok egy mentőtervet, és valahogy kihúzzátok szimbiózisban, miközben arra fókuszáltok, hogy ez csak egy átmeneti időszak, amikor pedig véget ér, akkor örökre elfelejthetitek, mint egy rémálmot.

Szeparáljátok el magatokat 

Ha mindketten home officeban nyomjátok, akkor legyen külön dolgozósarkotok nagyjából 5 méteres távolságban. Ennél is jobb, ha külön szobába települtökés csak akkor röffentek össze a nappaliban vagy a konyhában, ha kávéztok vagy ebédszünetet tartotok. Így picivel több teret nyerhettek magatoknak, és nem idegesítitek halálra egymást azzal, hogy pont akkor szóltok a másikhoz, amikor tényleg dolgozik. 

Ne legyetek összenőve munka után se. Ha a párod például nekiáll edzeni a nappaliban, akkor ne zavarogj körülötte, inkább vonulj el a hálószobába olvasni, vagy ha van erkélyetek, akkor ülj ki relaxálni, napozni kicsit. Ebben az új helyzetben fontos, hogy az eddigieknél is nagyobb tekintettel legyetek egymásra, és amikor csak lehetőség nyílik rá, hagyjátok levegőhöz jutni egymást. 

Még hogy nem számít a kinézet! 

Otthon ti is hajlamosak lehettek arra, hogy elkényelmesedjetek kinézetügyileg. Mert hát minek kisminkelni magad, minek csinosnak lenni, és úgy egyáltalán, minek felöltözni “normális” ruhába, mikor a szakadt mackónaci is megteszi? "Ha szeret, akkor slamposan is szeret." - gondolhatod, de erre nem alapozhatsz, elvégre ez most egy több hónapig tartó otthonkás időszak lesz, amire eddig még nem volt példa. És különben is...neked is kellemesebb úgy tükörbe nézni, hogy nem riadsz meg magadtól.

Nyilván nem arról van szó, hogy a pilláidat rebesgetve magassarkúban meg kisestélyiben kellene vonaglanod otthon, de azért adj magadra a négy fal között is. Ugyanolyan rendszerességgel mosd meg a hajad, mint eddig, reggelente csinálj magadnak frizurát, tegyél fel egy szolid sminket, mintha mennél valahova. Ezzel a párodat is arra sarkallhatod, hogy ő is jobban odafigyeljen a külsőségeire, mert hát a kiábrándító slamposodás veszélye őt is érinti.  

Az otthoni teendők újratervezése

Az otthonlét sok új kérdést, problémakört vethet fel, amire az előtt érdemes választ találnotok, mielőtt kitör köztetek a 3. világháború mini változata. Az egyik sarkalatos kérdés, hogy hogyan oldjátok meg a főzést. Az szuper, ha az eddig bejáratott menetrendeteket most is tartani tudjátok, de ha nem, mert például eddig eljártatok enni...nos, akkor ki kell alakítanotok a kajakészítési metódust.

Ugyanez a helyzet a takarítással is. Ideális esetben eddig sem úgy volt, hogy te megszakadtál, ő meg sörrel a kezében, feltett lábbal heverészett a kanapén, de ha a párod eddig kihúzta magát az otthoni teendőkből, mondván, hogy nincs ideje rá, mert ide megy, oda megy, akkor ez mostantól már nem lehet kifogás. Próbáljátok megosztani a teendőket, ha szükségét érzitek, akkor tényleg írjatok menetrendet, hogy a héten ki mit fog csinálni. 

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Rendrakás karantén módra, csak hogy ne unatkozz

szovegmuhely-szelektalas.jpg

Most, hogy kezdetét vette az önkéntes karantén időszaka, végre be tudod pótolni a lemaradásodat, és úgy istenesen ki tudod ganyézni a ruhatáradat. Ha te is lelkes ruhagyűjtő vagy, akkor bizonyára a te szekrényed is roskadásig tele van azokkal a holmikkal, amik feleslegesen foglalják a helyet. A "nincs időm rá" most nem lehet kifogás, és különben is...addig is elfoglalod magad, és nem agyalsz a járványhelyzeten. 

A rendrakás a meditálás egy formája

Bár elsőre semmi kellemes nincs benne, valójában igazi felüdülés az agy számára. A ruhák ide-oda rakosgatása, válogatása, hajtogatása segít elérni azt az emelkedett lelki állapotot, amit a tibeti szerzetesek gyakorolnak a hegy tetején - nesze neked buddhizmus! Mivel ilyenkor lényegében takarítást, tisztítást végzel, az agyad is rááll arra, hogy kiszelektálja a felesleges gondolatokat, amik negatív hatással vannak rád. 

A rendrakással állítólag nem csak a szekrényed, hanem a gondolkodásmódod is megváltozik. Ennek az az alapja, hogy az agyunk úgy működik, mint egy rendetlen gardróbszekrény: a selejtezést követően tisztábbá válik, ezért képesek leszünk az igazán fontos dolgokra koncentrálni, ami egy új élet kezdetét jelentheti. Ez neked túl spiri? Akkor fókuszálj csak arra, hogy miután rendet raktál, nem kapsz agybajt, ha épp keresel valamit.

Semmi pánik, csak szépen, sorban

Óvakodj attól, hogy túl nagy fába vágd a fejszédet - egyszerre csak egy polcot, fiókot nézz át, és bármit is látsz ott, ne ess pánikba. Pakold ki a cuccaidat, majd rendezd őket kategóriák szerint - felsők, nadrágok, pulóverek, kósza zoknik, hajcsatok, ismeretlen eredetű idegen tárgyak. Ha megvagy egy blokkal, akkor jöhet a másik, csak szépen sorban. Egyszerre ne csinálj magad körül túl nagy rumlit, mert akkor úgy fogod érezni, hogy elvesztél egy fekete lyukban, ahonnan kétesélyes a visszatérés. 

Kell vagy nem kell? Ez itt a kérdés!

Szelektálás közben az egyik legnagyobb dilemma, hogy eldöntsd valamiről: kell vagy nem kell. Az "egyszer majd belefogyok" és a "még jó lehet valamikor, valamire" típusú ruhák azok, amik valószínűleg már soha a büdös életbe nem lesznek rajtad. Ha mégis nagyon fáj egy-egy darabért a szíved, akkor egye fene, jelölj ki nekik egy külön fiókot, polcot vagy csomagold be őket egy dobozba.

Szuper cuccok, amik nem okoznak örömet

Egy külön csoportot képeznek azok a ruhák, amik tök szuperek, de tényleg - divatosak, jó a színük, jó az anyaguk, de egyszerűen hülyét kapsz, ha rajtad vannak. Általában ezek azok a holmik, amiket nagyjából szökőévente egyszer veszel fel, de akkor is alig várod, hogy végre levesd őket. Itt és most jegyezd fel: ha egy ruha viselése nem okoz örömet, akkor lehet akármennyire csúcsszuper, nem fogod hordani.

A hatékony rendrakás titka: a koncentráció

A rendrakás során ne feledkezz meg arról, hogy mit csinálsz...Ne kezdd el nézegetni a szekrény mélyén őrizgetett fényképalbumodat, ne merülj mély nosztalgiázásba a ruháid közé keveredett ajándéktárgyak láttán. Ha kell, akkor újra és újra tudatosítsd magadban: te most pakolsz. Valami mégis nagyon érdekeset találsz, amivel mindenképp foglalkozni akarsz? Akkor tedd félre, nem fog elszaladni. 

A ruhák halála vagy második élete

Mit csinálj a kiszelektált ruháiddal? Ami szakadt, lyukas, foltos, egyértelműen kuka. Ha igazából semmi bajuk nincsen, de már egy kis jóindulattal sem lehet divatosnak nevezni őket, esetleg bolyhosak, viseltesek a gyakori használattól, akkor azokat vidd el egy ruhagyűjtő konténerbe vagy add oda az egyik segélyszervezetnek. Azokat a cuccokat pedig, amiknek igazából semmi bajuk nincsen, csak neked valamiért nem tetszenek, bátran ajánld fel az ismerőseidnek, rokonaidnak. 

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Álmatlanul forgolódsz éjszaka? Van rá gyógyír!

szovegmuhely-alvas.jpg

A kaotikus időszakokban talán veled is előfordul, hogy éjjelente csak forgolódsz az ágyban. Emiatt viszont napközben elemi erővel rád telepszik a kimerültség és alig várod, hogy leheveredj egy kényelmesnek tűnő objektumra, hogy végre kipihend magad. Ez persze azt eredményezi, hogy fáradt, nyűgös vagy, és nem tudsz 100%-os teljesítményt nyújtani. 

Ne engedd, hogy a negatív gondolataid uralják az életedet. Igen, van, hogy tényleg nem könnyű, hiszen ezer okod lehet arra, hogy szomorú és depresszív legyél, de ne hagyd magad. Tereld a figyelmedet, foglald le magad, csinálj valami olyat, ami jobb kedvre derít, de sokszor egy lélekemelő beszélgetés is rendet tud tenni a fejedben. 

Ha gondolati síkon valamelyest helyre billentél, akkor érdemes kialakítanod egy hosszútávon is tartható esti rutint, ami jótékony hatással van a testedre-lelkedre. Ha nem figyelsz oda, hogy mit eszel-iszol, hogy mivel és hogyan töltöd az esti óráidat, hogy mit csinálsz a nap lezárásaként, akkor nagy esély van rá, hogy az alvásod nem lesz elég pihentető. 

#1 Este már ne egyél nehéz ételeket

Biztos te is érezted már, hogy ha zsíros, fűszeres ételeket eszel este, akkor elnehezül a gyomrod. Nos, ez valóban így van, ráadásul az idegrendszered működésére is negatívan hat. Éppen ezért alvás előtt 3 órával már ne rendezz nagy lakomát, válassz inkább valami könnyű fogást, ami nem telít el annyira. Bizonyos ételeket kifejezetten ajánlott este fogyasztani, ilyen például a zabkása, a banán és a tej.  

#2 Lefekvés előtt kerüld a kék fényt 

Mielőtt lekapcsolod a villanyt még lelkesen nyomogatod a telefonodat vagy műsorokat nézel a TV-ben? Ha ki szeretnéd pihenni magad, akkor ezen a szokásodon érdemes változtatnod, ugyanis a képernyő kék fénye élénkítő hatással van az agyadra, ami azt jelenti, hogy az okos kütyük hatására nehezebben tudsz álomba szenderülni. Ha el szeretnéd foglalni magad, akkor inkább olvass vagy hallgass zenét.  

#3 Vegyél egy forró fürdőt, és relaxálj

Az esti órákban már ne állj neki tanulni, takarítani, edzeni. A testednek ilyenkor arra van szüksége, hogy felkészítsd a pihenésre. Gyújts meg egy finom illatú gyertyát és nyújtózz el egy kád forró vízben. Ha van kedved hozzá, akkor hallgathatsz természet hangja videót is, meditálhatsz vagy elsorolhatod a napi mantráidat. A lényeg, hogy kapcsolj ki, és most tényleg csak a pozitív érzéseidre, gondolataidra fókuszálj.  

#4 Igyál egy nagy csésze citromfű teát 

A citromfűből készített tea nyugtatja az idegeket, lassítja a gondolkodást, lazítja az izmokat. Nem csak az íze, hanem az illata is nagyon kellemes, éppen ezért igazi elixír lefekvés előtt. A citromfűről polihisztorok is ódát zengenek, úgy tartják, hogy meghosszabbítja az sejtek életét. A tökéletes hatás érdekében valódi szálas teát használj. Áztasd 10-15 percig, szűrd le, majd ágyban fogyaszd el közvetlenül alvás előtt. 

#5 Ha 9-et üt az óra, akkor bújj ágyba 

A tested szereti, ha egy bizonyos rendszerhez igazodik a működése. 9 óra felé már érdemes az ágy felé orientálódnod, sőt, ami azt illeti már be is vackolhatod magad. A kedvenc könyved olvasgatása, a teázás, a meditálás remek elfoglaltság ilyenkor. Ha időben ágyba kerülsz, akkor biztosan végig tudod aludni a 8 órát, ami a 10-től éjfélig tartó periódust is magában foglalja. Ez a 2 óra igazi csoda a tested számára, ugyanis ekkor a legaktívabb a sejtek regenerációja. 

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Koronavírus és pozitív gondolkodás

szovegiras-szovegmuhely_2.jpg

A koronavírus egyre csak szedi áldozatait - ezt halljuk, olvassuk mindenhol, de ha nem követjük a médiás tartalmakat, akkor tuti, hogy az ismerősünk, szomszédunk, munkatársunk hozza fel a témát. Nehéz elhatárolódni, hiszen akárhogy is, a fejünkben csak-csak nyitva van egy ablak, amin keresztül beszivárognak az információk. És hát, már nem csak egy távoli jelenségről van szó, hiszen hazánkban is egyre több a fertőzött. Hogyan tudod mégis kicsit pozitív irányba terelni a gondolataidat?

A negatív gondolatok ugyanúgy hozzánk tartoznak, mint a kezünk vagy a lábunk, életünk szerves részét képezik. Szinte lehetetlenség kikerülni őket vagy elbújni előlük. Van, amikor hirtelen törnek ránk nagy dózisban és van, amikor észrevétlenül jönnek apránként. Van, hogy sokáig elidőznek nálunk és van, hogy csak jönnek-mennek.

Bárhogy is legyen, fontos, hogy érkezésükkor tudd, hogyan fogadd őket, aztán pedig hogyan bánj velük. Minél előbb megtanulod kezelni őket és barátságban együtt élni velük, akkor annál hamarabb képesek lesznek beteljesíteni a feladatukat. Ha pedig ez megtörténik, akkor újra helyre áll a rend a fejedben, lelkedben.

Ez van és kész - fogadd el a helyzetet

A 21. század a pozitív gondolkodásra nevel minket, de ez nem azt jelenti, hogy a negatív gondolataidat el kellene nyomnod magadban. Sőt, teljesen rendben van, ha időnként utat törnek maguknak. Még a legoptimistább emberek is szoktak negatív dolgokon agyalni néha, nem ám most, világjárvány idején. Ha jönnek, had jöjjenek, teljesen felesleges tiltakoznod ellenük, ugyanis így vagy úgy, biztosan utat törnek maguknak. Az elfogadás az első és egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy helyén tudd kezelni a dolgokat. Másrészt pedig nem rossz dolog, ha szemellenzős viselkedés helyett tudatosítod magadban a helyzet súlyosságát, hiszen akkor felismered az egyéni szerepvállalás jelentőségét. Tegyél meg mindent, amit csak tudsz annak érdekében, hogy ne legyél a koronavírus elszenvedője, hordozója, terjesztője - csak akkor menj el hazulról, ha nagyon muszáj és figyelj oda a higiéniára.

Ne adj teret a negatív gondolataidnak

Elfogadni valamit és teret adni neki, két különböző dolog. Ha elfogadod a gondolataidat, akkor beletörődsz a helyzetedbe, és nem akarsz mindenáron küzdeni ellene. Felhúzod a fehér zászlót, megadod magadat, “jöjjön, aminek jönnie kell” alapon. Teret adni egészen mást jelent. Aminek ugyanis teret adsz, az lesz hangsúlyos az életedben vagy mondhatnám azt is, hogy az fogja irányítani az életedet. A negatív gondolatok padlóra küldenek és elárasztják a lelkedet gyötrő érzelmekkel. Erről a globális, mindenkit érintő helyzetről persze nehéz tudomást sem venni. Egy jó módszer például, ha kiszabod a határokat: beszéld meg magaddal, hogy a járvánnyal kapcsolatos gondolataiddal csak mondjuk napi 15 percet vagy hajlandó foglalkozni. Ha letelik az idő, akkor irányítsd át a figyelmedet valami másra vagy foglald el magad valamivel.

Összpontosíts az "itt és most"-ra

Thich Nhat Hanh, egy buddhista szerzetes találóan megfogalmazta a negatív gondolatok mibenlétét. Ő ugyanis azt mondta, hogy abból adódnak, hogy nem tudunk a jelenben tartózkodni, mert ilyenkor vagy a múltban vagy a jövőben vagyunk. És valóban, sokszor olyasmin agyalunk, amik már megtörténtek és amiken már úgysem tudunk változtatni vagy olyanokon, amik nem történtek még meg és lehet, hogy nem is fognak. Sajnos az agyunk képes felnagyítani a dolgokat, ezt a képességét pedig előszeretettel alkalmazza ebben a kétségbeesett helyzetben. Mint ahogy Mark Twain is megjegyezte egyszer, életében szörnyű dolgokon ment keresztül, melyek közül néhány meg is történt vele. Ne élj hát a múltban, se a jövőben, egyedül csak az itt és most az, ami számít. Még akkor is, ha épp a négy fal közé vagy száműzve, és egy beszűkült élettérből kell kihoznod a legtöbbet. 

Add ki a feszültséget magadból

Mindannyian másképp dolgozzuk fel a nehezebb időszakokat, van, aki inkább elvonul a világ elől, hogy magában rendezze le a dolgokat és van, akinek inkább arra van igénye, hogy kibeszélje őket magából. Bármelyik csoportba is tartozol, fontos, hogy így vagy úgy, de kiadd magadból a feszültséget. Ez ugyanis egy fontos lépés ahhoz, hogy fel tudd dolgozni a történteket. Ha nem akarsz beszélni a gondolataidról, érzelmeidről, akkor vesd papírra őket. Például naplószerűen, fogalmazásban vagy pontokba szedve írd le minden nap, hogy hogyan érzed magad és mi nyomja a szívedet. Sok esetben a sport is egy jó megoldás lehet, hiszen a fizikai igénybevétel után kitisztul a fejed, és helyükre kerülnek benned a dolgok. Az önkéntes karantén idején egy kis otthoni torna is megteszi.

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Megjött a tavasz, itt az ideje a nagytakarításnak!

tisztitas-home-1.jpg

Bár a tavasz "hivatalosan" csak március 21-én kezdődik, az időjárás azt érezteti velünk, hogy a telet már a hátunk mögött tudhatjuk. Ez azt jelenti, hogy eljött az ideje a nagytakarításnak, amikor is mindent töviről-hegyire kisuvickolunk. A kérdés már csak az, hogy te milyen tisztítószereket használsz.

A boltban kapható termékek azon túl, hogy drágák, fel vannak dúsítva vegyi anyagokkal. Ilyen például a klór, a foszfát, a szintetikus tartósítószerek, valamint az illat- és színezőanyagok. Tudtad, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek allergiás tüneteket és bőrirritációt is okozhatnak?

Mivel a felhasználásuk után a lefolyón át a szennyvízbe, majd végül a természetbe kerülnek, így a használatukkal a környezetet is károsítod. Egy kis utánajárással manapság már öko-tisztítószereket is be tudsz szerezni, amikkel kíméled a bőrödet és a természetet egyaránt. De miért ne készítenéd el te magad a természetes tisztítószereidet, ha csak néhány olyan alapanyagra van szükséged, amit szinte biztos, hogy megtalálsz a konyhádban?

Kezdd az alapoknál, hogy tudd mi mire jó

Mielőtt nekiállnál a "kutyulásnak", jó, ha tisztában vagy vele, hogy egyáltalán milyen anyagokhoz érdemes nyúlnod és miért. Az ecet az ecetsav hígított formája, étkezésre és takarításra egyaránt használhatod. Amennyiben tisztítás a célod vele, akkor fehér ecetet szerezz be. Fertőtlenítő és vízkőoldó hatásának köszönhetően a lakás bármelyik pontján bevetheted. Tehetsz belőle egy kicsit a felmosóvízbe, de a bútorok, az ajtók vagy a konyhai gépek (hűtő, mikró) tisztítására is alkalmazhatod. Az üvegfelületek is tiszták és nem utolsó sorban csíkmentesek lesznek, ha ecetes vizes ronggyal áttörlöd őket.

A szódabikarbónát sok mindenre fel tudod használni a háztartásban. A takarításkor kis vízzel hígítva súrolószerként szolgál. A szőnyeget és a kárpitot is kitisztíthatod vele, ebben az esetben szórj rá egy keveset a felületre, hagyd hatni 10-15 percig, majd alaposan porszívózd ki. Ugyanúgy, ahogy az ecet esetében, a felmosóvízbe szódabikarbónát is tehetsz, ugyanolyan hatásos lesz a művelet. Ha jó illatot is szeretnél varázsolni a lakásba, akkor illóolajat is csepegtethetsz a vízbe.

A citrom is rendkívül hasznos takarításkor. Nem csak illatosít és fertőtlenít, de fényesít és cseppmentesít is. Ha a citromkarikákat tálba helyezed és a radiátorra teszed őket, akkor biztos lehetsz benne, hogy napokig friss illat fogja belengeni a lakást. A radiátor helyett a mikróba is teheted a citrommal teli tálat, ebben az esetben önts forró vizet rá, majd melegítsd 1-2 percig.

Ezután szivaccsal áttörölve a mikrót szép tiszta lesz. A citromot a fürdőszobában is alkalmazhatod, ha összeturmixolsz hat citromot (a héjukkal együtt) és szórófejes flakonba öntesz. A tömény citrom a szappanmaradékokat és a vízkövet is szépen eltávolítja. Az ablakokat is letisztíthatod vele. Önts négy evőkanál frissen facsart citromlevet fél liter vízhez és kész is van az ablaktisztító folyadékod.

Bár illóolajokat elsősorban az illatuk miatt jó használni a takarításkor, de például a teafaolaj, levendulaolaj vagy az eukaliptusz olaj antibakteriális hatású. Az olívaolajat leginkább bútorfényezésre használhatod. Ha keversz bele egy kis citromfű olajat, akkor a bútoraid nem csak ragyogóak lesznek, hanem illatosak is. A mosószóda nátrium-karbonát, más néven sziksó, amely zsíroldó, vízlágyító és tisztító hatású vegyület. Textíliák tisztítására alkalmas, többek között képes eltüntetni a fű- és tintafoltot is. Érdemes egy kisebb felületen előre kipróbálni, mert előfordulhat, hogy a ruha vagy a szőnyeg színét is feloldja.

 

Így készítsd el a saját "bolygóbarát" tisztítószereidet

 

Bárcsak úgy ragyogna a fürdőszobád, mint még soha?

A házi készítésű WC tisztítóhoz 1 csésze ecetre + 1/4 csésze szódabikarbónára van szükséged. Keverd össze őket, majd hagyd állni 15 percig. Tisztítsd meg az oldattal a WC-t, végül öblítsd le. SOS megoldás kell duguláselhárításra? Akkor 1 adag víz, 1 adag szódabikarbóna a tökéletes kombó. Miután összekeverted őket, masszaszerű anyagot fogsz kapni. Ezt öntsd a WC-be, majd egy ecset segítségével körkörös mozdulatokkal keverd el benne. Öblítsd le és ha szükséges ismételd meg újra.

bath-szovegiras.jpg

Imádod, amikor a ruháid tiszták, illatosak?

Amire szükséged lesz a természetes mosószer készítéshez, az 3 db kókuszolaj szappan (borotvával darabolt) + 6 csésze mosószóda és egy kis citromolaj. A szappant és a szódabikarbónát keverd össze. Minden mosáshoz nagyjából 2-3 evőkanálnyit használj az egyvelegből. A citromolajból az adagolás előtt adj hozzá 5 cseppet.

ruha-szovegiras-55.jpg

 Nálad tisztaság a lelke mindennek a konyhában is?

A tűzhely tisztításához végy 1 adag olíva olajat, 2 adag szódabikarbónát. A keverékből masszaszerű anyagot kapsz. Ezzel töröld, súrold át a tűzhelyet, majd hagyd rajta egy éjszakát. Szivacs segítségével a végén töröld át az általános citromos-ecetes tisztítóval* (recept lejjebb). A nagy sürgés-forgásban odaégett az edényed, lábosod? No para, készíts elő 1 csésze szódabikarbónát + egy kis vizet. A keveréket öntsd a koszos edénybe, kezd el melegíteni az egészet, majd 15 perc után mosd át az egyveleggel.

szovegiras-macsek.jpg

Otthonod többi részét is szeretnéd rendben tartani?

A szőnyegtisztításhoz 2 csésze forró vízre, 1 evőkanál ecetre, szódabikarbónára, 1 evőkanál mosószappanra lesz szükséged. Szórd rá a foltra a szódabikarbónát, majd hagyd rajta kb. 10 percig. Keverd össze a többi alapanyagot majd szivaccsal kezd el súrolni a szőnyeget, amíg el nem tűnik a folt. Sok a fabútor a lakásodban, amik extra törődést igényelnek? Akkor ez esetben keverj össze 1 evőkanál olíva olajat 1 citrom levével és 1 evőkanál vízzel, a keverékkel pedig töröld át a szeretett bútoraidat.

Készíthetsz általános tisztítószert is, amit a lakásod bármely pontján tudod használni. Ehhez végy 1 adag ecetet, 1 adag vizet, és néhány csepp illóolajat. Öntsd bele a hozzávalókat egy szórófejes flakonba és alaposan rázd össze. Egy ehhez hasonló, általános citromos-ecetes tisztítószerhez szükséged lesz ecetre, vízre és citrushéjara (narancs, citrom, lime). A citrushéjakat tedd befőttesüvegbe és öntsd rá az ecetet. Ezt tedd félre és hagyd állni 2 hétig. Az ecetet öntsd át egy szórófejes flakonba és hígítsd fel vízzel 1:1 arányban.

Jól jönne egy légfrissítő is? Ehhez végy 2 csésze vizet, 15-20 csepp illóolajat és 1 evőkanál szódabikarbónát. Öntsd a szódabikarbónát egy tálba, csöpögtesd bele az illóolajat és alaposan keverd el. Add hozzá a vizet, majd keverd addig, míg a szódabikarbóna fel nem oldódik. Az egyveleget öntsd bele szórófejes flakonba.

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

Alábbhagyott az alkotási kedved? Így turbózd fel!

szovegiras-alkotas.jpg

Néha előfordul, hogy az agyunk hosszabb-rövidebb időre leblokkol, és egyszerűen nem áll rá az alkotói pályára. Ilyenkor jobb hagyni a dolgot és nem erőltetni azt, ami nem megy.

Az ihlet rendszerint előbb-utóbb megérkezik, amikor úgy dönt. Bármennyire is szeretnéd, sajnos nem tudod befolyásolni az útját, és nincs ráhatásod arra, hogy felgyorsítsd vagy lelassítsd a ritmusát. Néha megállíthatatlanul rád töri az ajtót, és nem tudsz lépést tartani vele, máskor meg úgy kell imádkozva előcsalogatnod a rejtekhelyéről.

Ha ez utóbbi a helyzet, és úgy érzed, tehetetlen vagy az üggyel kapcsolatban, akkor ideje egy kicsit megállnod, megvizsgálnod a helyzetet és kitalálnod, hogy mi a legmegfelelőbb lépés a megoldáshoz vezető úton.

Tárd fel az okot

Először is fontos, hogy tisztában legyél az okkal, ami miatt az alkotási kedved nagy ívben elkerül téged. Kevesebb időd jut az inspirálódásra? Valami más fontosabbá vált számodra? Vagy egyszerűen csak egy kis pihenésre van szükséged? Bármi is legyen az, ami meggátol a munkádban, csípd fülön, és próbálj a mélyére látni. Néha a valódi gátló tényezők alaposan elrejtőznek előled, és csak hosszas vizsgálódás után bukkannak a felszínre.

Csinálj valamit másképp

Ha mindig ugyanazt csinálod, akkor mindig ugyanaz fog történni veled - tartja a mondás. Bármi miatt is változott meg a hozzáállásod, ha nem változtatsz a napi rutinodon, valószínűleg minden marad úgy, ahogy most van. Nem kell óriási dolgokra gondolnod, néha az is elég, ha egy apróságot másképp csinálsz. Például reggel korábban kelsz fel, picit átvariálod a munkáidat vagy a nagy hajtásban tartasz egy szusszanásnyi szünetet.

Beszélgess

Mindig vannak emberek, akik a legjobbat hozzák ki belőled, akik akarva-akaratlanul is inspirálnak, vagy csak szimplán jó beszélgetni velük, mert utána úgy érzed, hogy több lettél, mint előtte voltál. Az alkotói válság időszakában tölts több időt pozitív hatású emberek társaságában, ugyanis nekik biztos, hogy lesz számodra néhány lelkesítő gondolatuk, melyekből erőt és talán inspirációt is meríthetsz.

Foglald el magad

Bár furcsának tűnhet, de néha tényleg akkor jön a megoldás, ha elfordítod a figyelmedet, és nem foglalkozol a problémával. Nem azért, mert lemondasz róla, hogy valaha is megoldod vagy mert karba tett kézzel várod a csodát. Egyszerűen néha szükség van arra, hogy kiszellőztesd a fejedet, és helyet csinálj az életedben az új impulzusoknak, ötleteknek, netán ismeretségeknek, melyek ismét termékennyé tesznek.

Csak állj neki

Néha az a legjobb, amit tehetsz, hogy - bármiről is legyen szó - csak nekiállsz, és csinálod. Úgy, ahogy akkor és ott meg tudod csinálni. Lehet, hogy az ihlet időközben jön meg, akkor, amikor a legkevésbé számítanál a jelenlétére. Mindenesetre ne ostorozd magad, és hagyj fel a maximalizmussal. Nem kell mindig a legjobbnak lenned, néha az is elég, ha “csak” jó vagy.

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK