Ássam el magam? Én most nem tudok pozitívan gondolkodni

2020. március 29. - Salamon Kitti

szovegiras-kep.jpg

A pozitív gondolkodás a 21. század “terméke”. Eljutott a tudatunk szintjéig, hogy az optimizmusban erő lakozik, ami által számunkra kedvező irányba terelhetjük az életünket. A magánéletünkben, a munkánkban, sőt még az önmagunkkal folytatott kapcsolatunkban is pozitív változást érhetünk el, ha tudatosan arra törekszünk, hogy “jól gondolkodjunk”. De mi van akkor, ha ez most nem megy? 

Nem csak egy lehetőség, hanem kötelesség?

A pozitív gondolkodásra való törekvés egyfajta életfeladattá nőtte ki magát. Persze tök jó, ha tényleg mindenben próbálod meglátni a jót, a baj ott kezdődik, amikor ezt nem belső késztetésből, őszintén teszed, hanem mesterkélten, csak a külvilág hatására, mert úgy érzed, neked is így kell tenned. Közben meg ott sírsz, ahol senki nem lát. Ez a "gondolkodj pozitívan" dolog már szinte kötelesség, társadalmi elvárás, ami egyre inkább a “nehogy negatívan gondolkodj” üzenetbe fordul át.

Mert hát, ha nem gondolkodsz optimistán, akkor sikertelenségre, boldogtalanságra vagy ítélve, és jóformán el is áshatod magad - mondja ki az íratlan dogma. Ha nem akarsz egy nagy rakás mihaszna lúzer lenni, márpedig nem akarsz, mert Isten nem ezért fecsérelte beléd az idejét, energiáját, akkor immáron kezdj el pozitívan gondolkodni, de rögvest!

Főleg most, amikor szar a helyzet, és várhatóan egyre szarabb lesz...főleg most nem engedheted meg magadnak az önsajnálatot. Hogy negatív vízióid legyenek, hogy azon görcsölj, miből fogod kifizetni a számláidat, hogy meg tudod-e tartani a munkahelyedet, a vállalkozásodat, és úgy egyáltalán miből futja majd kenyérre. Itt van az otthonlét nyomasztó érzése is, a személyes kapcsolódások hiánya, a létközösségek egy helyre szorulása, az új élethelyzetek adta problémák megoldásának a súlya, s a félelem, hogy vajon ránk és a szeretteinkre milyen hatással lesz a megfertőződés. Egyszerűen az, hogy negatívan gondolkodj erről a helyzetről nem opció.  Kimondva, kimondatlanul is ez a mögöttes tartalma azoknak a posztoknak, bejegyzéseknek, amik most erősen, szinte már erőszakosan nyomatják a pozitív életérzés hullámot. 

pozitivgondolkodas.jpg

Ha meglincselnek sem kell optimistának lenned 

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulhatsz az életben: semmit sem kell csinálnod, ha nem akarod, ha úgy érzed, nem jó neked. Mindig van választásod, döntési lehetőséged. Ha szomorúságot, félelmet, bizonytalanságot érzel, nem kell elnyomnod magadban. Néha jó csak úgy elmélázni, töprengeni azon, hogy most mi történik a világban, hogy mi történik bennünk. Hogy mik nyomasztanak minket, hogy milyen félelmeink vannak, hogy milyen - ne adj Isten - negatív gondolataink vannak. 

Érdemes lehet ezekről nem csak gondolkodni, hanem leírni, aztán elemezgetni, felhasználni, mint egy térképet arra, hogy jobban megismerd magadat. A jó-rossz pólusa, s annak ezernyi apró köztes darabja az életed mozgatórugói. Néha tényleg a legnehezebb időszakokból tanulhatsz a legtöbbet, és nem azért, mert mindenáron pozitív gondolkodásra erőlteted az agyadat. Sokkal inkább azért, mert érzelmileg, gondolatilag ilyenkor tudsz a legmélyebbre merülni, feltérképezni a lelked, tudatod azon zugait, amik máskor talán előtted is rejtve maradnak - persze csak ha megengeded magadnak, és nem akarod mindenáron a "jó" felé fókuszálni a figyelmedet. 

Engedd meg magadnak az érzéseidet 

Az érzéseid csak a tiédek. Azért kapod őket, hogy meg tudd élni az emberi mivoltodat. Hogy megismerd a külső hatásoktól, elvárásoktól lecsupaszított, saját belső énedet, és rájöjj, mi végre vagy a földön. Ez pedig nem történhet meg, ha bizonyos hatásokat, érzelmeket teljesen kizársz az életedből. Ami jön, azt engedd be, még akkor is, ha nem épp az, amire számítottál, amire vágytál. Fogd fel úgy, mint lehetőséget a tanulásra, az önfejlesztésre, az életed, céljaid újragondolására. 

A lényeg az egyensúly fenntartása. A negatív érzelmeidet éld át, majd pedig engedd az útjukra, napokon, heteken keresztül ne süppedj bele a "minden szar" életérzésbe. Ha jól esik, olvass motivációs idézeteket, pozitív gondolkodásra buzdító írásokat, de ne érezd azt, hogy a jóra való fókuszálás egy kötelező feladat, amit ha nem tudsz teljesíteni, akkor selejtes vagy. Ez egy jó dolog, és ahogy a saját bőrödön is megtapasztalod, őszintén, belülről fog jönni az erre való vágy, igény. Addig pedig bőven elég, ha beirányzod az önsajnálat és a csillámpónis "minden szuper, még akkor is, ha nem" életérzés közötti állapotot.

door-handle.jpgKI ÍRTA EZT A BEJEGYZÉST?

Egy csendes lány, aki szeret magával és a gondolataival lenni, egy célfókuszált elme, aki soha nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehet. Egy kreatív lélek, akit boldoggá tesz, ha alkothat, ha az íráson keresztül adhat - talán neked is.

WEBOLDAL   I   FACEBOOK   I   INSTAGRAM    I   SZÖVEGMŰHELY MESÉK

A bejegyzés trackback címe:

https://szovegmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr1215569516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.03.30. 11:30:16

Alapvetően kétfajta ember van: optimista, és realista.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2020.03.30. 11:50:51

Azt csak a terminálisan ostobák terjesztik, hogy egyfolytában mindnenki esze nélkül gondolkodjon pozitívan (ostoba az, aki csakis szélsőségekben képes gondolkodni - épp azért, mert akkor nem kell gondolkodni (: ). Az értelmes megközelítés az, hogy ne gondolkodjunk negatívan, ha nyugodtan, okosan vizsgálva a helyzetünet épp ninncs rá semmi okunk.

Carmichael 2020.03.30. 13:00:57

"Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulhatsz az életben: semmit sem kell csinálnod, ha nem akarod, ha úgy érzed, nem jó neked. Mindig van választásod, döntési lehetőséged."

Nagyon igaz, éppen itt van az erőd, a változtatásra való képességed. Ha úgy döntesz, hogy elfogadod a negatív érzéseidet, vagy elgondolkozol rajtuk, teljesen rendben van, csak tudd, hogy bármikor dönthetsz úgy, hogy - miután elfogadtad, hogy ott és akkor ezek vannak - megváltoztatod őket. A pozitív gondolkodás őszinte alapja csak annyi, hogy tudatában vagy annak, AMI VAN (legyen az helyzet, esemény, érzelem, gondolat), elfogadod azt a pillanatra nézve, de szabadon döntesz róla, hogy mit gondolsz onnantól (tehát nem határoz meg az, "ami van"). Ha vagy ennyire tudatos, akkor bármit bátran és szabadon megélhetsz, mert bármikor továbbléphetsz úgy , hogy megváltoztathatod a gondolataidat (a hozzáállásodat) az adott dologgal kapcsolatban. Ha vagy már ennyire tudatos. Ha nem, akkor is a változásnak mindig a gondolataid (majd beszéded és cselekedeted) megváltoztatása lesz a kulcsa, de nem feltétlenül kell egyből 180 fokot fordítani a gondolatokon. Általában ezen bukik el a pozitív gondolkodásra törekvés, hogy görcsösen a másik végletre koncentrálunk. Ha épp nincs minden rendben, nem kell azt hajtogatni, hogy de van, mert az agy ezt nem hiszi el. A pozitív gondolkodás célja csak annyi, hogy elvigyük a figyelmet a negatív gondolatról egy ennél jobb irányba. Mi az elérhető legjobb gondolatom most, amit el is tudok fogadni? Minden rendben lesz? Van erre megoldás? Sikerült már másnak is, akár nekem is sikerülhet? Lehet ebben nekem valami jó is? Stb. A cél csak az, hogy mozduljunk el a negatív pólusról egy vágyottabb irányba, fokozatosan. Szóval egyből csillám póni felejtős, de én a hosszas önelemezgetést sem javasolnám. Nem kell feltétlenül mélyen megérteni, hogy miért gondolkodom vagy érzek így, ha ez nem válik a hasznomra (sőt a mélyelemzés sokszor csak mélyebbre löki az embert a "selejtes vagyok" érzésben). Elég elfogadni, megérteni, hogy ez csak egy gondolat vagy érzés, és dönteni róla, hogy maradjon vagy menjen. Utána pedig türelemmel elkezdeni megváltoztatni a számunkra preferált irányba. Ennyi a pozitív gondolkodás, lényegében.

Visceroid 2020.03.30. 13:20:14

Mi ez a liberális baromság? Magyarországon élünk halihó! Ez nem a nyugat, ez itt a kelet! Még az EU, de már nem sokáig! Nem lelkizés kell, hanem minőségi meló, utána ráérünk lelkizni. Az ország romokban, a politika totális diktatúra, a gazdaság csődben, a forint a béka popsija alatt. Az örül, aki shortol meg aki külföldről kapja a zsetont. Most nincs idő ilyen lelkizős álmokat kergetni, most a fizikai túlélés a cél!

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.03.30. 15:26:46

@Visceroid: most a fizikai túlélés a cél!"
Ebben az egyben igazad van, a többi hablaty. A HUF csökkent a 360-rol, a gazdaság egyelőre nincs csődben, mint látjuk a virus elleni intézkedéseket.Hogy jön ide a short és a külföldi valuta
Shortolj te is vagy menjél ki melózni és majd te is devizában kapod a fizetésed

midnightcoder2 2020.03.30. 17:06:43

@Carmichael: Van a jelenlegi szituáció és a jelenlegi folyamatok amik meghatározzák a jövőbeli helyzetet. És vagy te, akinek optimális esetben van lehetősége pár dologban dönteni illetve pár dolgot megtenni amik befolyásolhatják a fenti folyamatokat hogy növeljék egy számodra kedvezőbb jövőbeli helyzet kialakulásának esélyét. Persze az igazán fontos dolgoknál általában elég kis mértékben.

midnightcoder2 2020.03.30. 17:10:42

@Visceroid: Ha ez a kis járvány picit tovább eltart, a nyugatnak is komoly kihívás lesz a túlélés. Bár, ha az idén vége lesz, akkor záros határidőn belül többé-kevésbé rendeződni fog a helyzet itt is, és ott is. De ez akkor is egy jókora szög annak a bizonyos nyugatnak a koporsójába: a kicsi kínaiak sokkal kevesebbet buknak ezen mint a USA és pláne mint az EU.

Carmichael 2020.03.30. 18:17:50

@midnightcoder2:
"Persze az igazán fontos dolgoknál általában elég kis mértékben."
No, erről szól a pozitív gondolkodás (inkább hozzáállás). Nem azzal foglalkozom, amire (ebben a pillanatban) nincs ráhatásom, hanem azzal, amire van. Az első ezek közül, hogy én hogyan viszonyulok a helyzethez, mert a saját reakcióm az én felelősségem, és a lehetőségem is, ugyanis ez határozza meg, - minden pillanatban - hogy miként fogok dönteni a következő lépéseimről. Ha negatív a hozzáállásom, akkor passzívvá teszem magam (kiszolgáltatottá), ha pozitív, akkor a lehetőségeimet keresem az adott szituációban. Mivel mindig van kiút mindenhonnan, ezt csak az utóbbi hozzáállással találhatom meg. A hozzáállás az agyat instruálja, hogy mivel foglalkozzon és mivel ne (keresen megoldást, vagy féljen a helyzettől).
A pozitív hozzáállás mindig ad valamilyen kontrollt a szituáció felett, ez pedig segít megoldani, feloldani azt, tovább mozdulni onnan, ami megint megerősít, hogy van kontrollod a helyzet felett, ami még tovább mozdít (nő az önbizalmad), és így tovább. Egyre könnyebb pozitívnak lenned, mert egyre inkább megtapasztalod, hogy van lehetőséged változtatni a helyzeteden. De ehhez az kell, hogy nem a külső körülményeket akard és próbáld uralni és a saját kedvedre formálni (mert az lehet, hogy az adott pillanatban nem megy), hanem a saját hozzáállásodat, és ezáltal az agyad működését, mert az tud kihozni onnan.
Eckhart Tolle írta: "Vagy változtasd meg a helyzetet, vagy lépj ki belőle, vagy fogadd el. Minden más őrültség." Lehet, hogy az adott pillanatban csak a harmadik megoldható számodra, akkor ez a pozitív gondolkodásod alapja, mert így a belső békédet megőrzöd, időt adsz az eseményeknek, vársz és figyelsz, és idővel eljutsz az első kettőt megadó lehetőségekhez is. Az élet így is, úgy is változni fog, de ha pozitív a hozzáállásod, akkor észreveszed a kiutat mutató lehetőségeket, és képes vagy tudatosan választani őket. Ez a valódi kontroll az életed és a jövőd felett, hogy adott helyzetekben mit döntesz. Mindig döntesz, mindig dönteni fogsz, és ez határozza meg a jövődet, nem a körülmények. A körülményeid a döntéseid következményei. Hozz más, új döntéseket és látni fogod megváltozni a körülményeidet.