Szövegműhely

Mulaszd el a fejfájásodat – mutatom hogyan!

2020. szeptember 23. - Salamon Kitti

Szúr, lüktet, hasogat a fejed? Mielőtt gyógyszerért nyúlnál, mutatok neked néhány hatásos módszert, amik természetes úton hozzák el neked a jóleső enyhülést.

szm-blog-23.jpg1.) Igyál egy nagy pohár vizet!

Meglepő, de van, amikor tényleg csak ennyi kell a fejfájás utáni boldogságodhoz. Leginkább akkor válik be, amikor fejfájásra ébredsz reggel, ez ugyanis általában azt jelzi, hogy előző nap kevés folyadékot vittél be.

Máskor is figyelj oda a vízfogyasztásodra! Tegyél magad mellé egy nagy kancsó vizet és minden órában igyál meg belőle 1-2 decit. Ennyi még akkor is lecsúszik, ha nem vagy szomjas. Ha nem szereted a sima vizet, akkor ízesítsd meg például citrommal, mentával vagy lógass bele koffeinmentes teafiltert (pl. válassz a gyümölcsteák vagy a gyógyteák közül).

2.) Szívj friss levegőt!

Ha sok időt töltesz a lakásban, akkor előfordulhat, hogy az oxigénhiány okozza a fejfájásodat. Nyisd ki az ablakokat vagy ami még jobb, csinálj kereszthuzatot és szippants nagyokat az áthaladó levegőből. Ha van erkélyed vagy teraszod, akkor ülj ki kicsit, igyál egy teát, olvass vagy csak meditálj pár percet.

Máskor se felejtsd el átszellőztetni a lakást! Legyen ez egy mindennapi feladatod. Csináld közvetlenül egy másik teendőd után, hogy biztosan ne maradjon el vagy állíts be hozzá emlékeztetőt. Néha pedig sétálj vagy tekerd a brigád, ahelyett, hogy autóba ülnél vagy tömegközlekednél. 

bowl-with-camomiles-bunches-sticks_23-2147677939.jpg3.) Használj gyógynövényeket!

Az inhalálás elsősorban a náthával, megfázással együtt jelentkező fejfájás csillapítására jó. Egy nagy lábas vízben forralj fel szálas kamillateát. Vedd le a tűzről, majd anélkül, hogy átszűrnéd, óvatosan hajolj a gőzölgő folyadék fölé kb. 10-15 cm magasságban. Közben a fejedre tegyél törölközőt, hogy a gyógyító gőz ne szökjön el. Ha nem vagy beteg, csak a fejed fáj, akkor a növényből készült 100%-os olaj is segíthet. Pár cseppet kenj az fájdalmas területre, majd dőlj le pihenni egy fél órát.

Máskor is jusson eszedbe a gyógynövények egészségjavító hatása! A kamilla, levendula, citromfű tea fogyasztása bármikor jó választás, ha szeretnél pihenni, relaxálni vagy csak oldanád a feszültségedet. A lényeg, hogy jó minőségű szálas teákból válogass (pl. Herbária zacskós termékek a Rossmannban).

Miért nem jó a gyógyszer?

Talán így még nem gondoltál rá, de a fájdalom nem más, mint a tested kommunikációja feléd. Amikor fáj valamid, például a fejed, akkor a tested azt jelzi, hogy valami nincs rendben odabent. Lehet, hogy valami hiányzik vagy valamiből épp sok van. Ha beveszel egy fájdalomcsillapítót, akkor nem teszel mást, mint egy az egyben elvágod ezt a kommunikációt. Tehát nem a valódi problémát szünteted meg, hanem csak magát a jelzést csitítod le.

+ 1 ötlet: Írj fejfájás naplót!

Ha ki akarod deríteni, hogy miért fáj a fejed, akkor 1-2 hónapig figyeld meg a tested működését. Fogj egy füzetet, nevezd ki fejfájás naplónak és jegyezd fel benne napi szinten, hogy...

  • mikor mit, mennyit eszel/iszolszm-blog_23.jpg
  • mennyit vagy friss levegőn
  • mennyit mozogsz/pihensz/dolgozol
  • mettől meddig tart a menstruációd
  • mikor milyen lelkiállapotban
  • mikor milyen az időjárás

Majd jelöld meg azokat a napokat is, mondjuk pirossal, amikor fáj a fejed. Pár hét elteltével szépen ki fog rajzolódni, hogy a fájdalommal mit szeretne üzenni neked a tested.

logo-kicsi.png

OLVASNIVALÓ. SZERETETTEL. NEKED.

Bízom benne, hogy szívesen olvasod az írásaimat, amik egyenesen a Szövegműhelyből érkeznek hozzád! Ha van kedved, nézz be hozzám a Facebook és Instagram oldalamon is szeretettel várlak.

süti beállítások módosítása